Guidade vandringar med Tommie Skepp

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort, möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta, Kälvesta och Johannelund.

Lö 9 sept kl 15. Råcksta, Vby parkstad o Beckomberga.
Vi vandrar mellan nutid och dåtid. Supermodern bebyggelse möter torp o gård. Mänskliga öden på sjukhuset såväl som en pistol i skolan. Zigenare i skogen. Här byggdes starten på Vällingby. Var du en av dem som var med? Kom med o berätta.
(3.5 km/2 ½ tim). Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Sö 10 sept kl 12. I snuskungens spår i Vällingby.
Vi följer Sveriges rikaste man Knut Ljunglöf och hans spännande satsningar i hembygden. Råcksta gård, Ljunglöfska slottet, Kvarnvikens kvarn mm. Möjlighet att köpa fika och hembakat på kvarnmjöl
(5 km/3 tim) Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Lö 16 sept kl 15. Vad gjorde adeln i Grimstaskogen?
Svunna torp och adliga manér i Vällingbyskogen och dess utmarker. Vi vandrar från rättarhuset till torpstället Oljeberget. Vidare sockenvägen förbi torpplatserna Galliléen och Samarien. Till Kanaans blomstergård och svunna handel via ångbåt. Till torpet Sjöhagen och sockenvägen genom skogen till Kvarnsjön
( 4,5 km/ 2 ½ tim). Start vid Råcksta T-banestn.

Sö 17 sept kl 15. Kända och okända människor i norra Vällingby. Vi vandrar till tio rikskända människors adresser i norra Vby. De har medverkat till ngt annorlunda och extra i sina liv(författare, musiker, idrottsstjärnor). Ex. En mörk man i sin barndom. Vår statsminister bodde här. En med doktorshatt. Stora sångfåglar o en ABBA-medlem
(3 km/2 1/2 tim).

Lö 23 sept kl 15. Folkhemmet Vällingby.
Vi vandrar till symboler för människorna som skapade folkhemmet. Anekdoter och historiska berättelser varvas med dina erfarenheter om samhället. Det K-märkta Vällingby och det unika arbetet, att med ideologier skapa ett mönstersamhälle
(2 km/2 tim).

Sö 24 sept kl 12. Mellan sex gårdar och slott.
Vi vandrar i det medeltida Vällingby, mellan sex gårdar och slott som funnits och finns. Vem fick bo fint och varför. Skatter och adel. Bönder, straff och lagar. Kärlek i det fördolda. Möjlighet att köpa fika och hembakat
(5,5 km/2 ½ tim).

Lö 30 sept kl 15. Pionjärer i Vällingby/Råcksta.
Rättarens hus – Kul i backen – Teaterarkitekten –Tjuven och kärleken – Den gamla folkskolan – Vällingby Allé – Myrskogen – Råcksta båtmanstorp – Nybyggepionjärer– Sydamerikansk pionjärvinkel i Råcksta. Konst, arkitektur o berättelser. Kom med o berätta om dina upplevelser.
(4 km/ 2 ½ tim). Start Råcksta T-bana.

Sö 1 okt kl 15. Arkitektur och konst i Vällingby C.
Vi promenerar i centrum såväl som i omgivningarna, för att samtala om ett 15-tal olika objekt,färg och form mm. Det unika och en del fördolt, i det som vanligt folk tror, är bara ett köpcentrum. Ex En pelarsal under jorden mitt i centrum, Europas största? …ligger i Vällingby. Paradiset finns i centrum!?
(1 km/2 tim).
Samling: Lilla/västra T-baneutgången(mot Vby simhall).

 

Avgift 120-150 kr. De olika guidningarna om

2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör. www.sporteducation.se/upplevelser