Västerorts egen teater välkomnar alla

Publicerat 2016-07-01

Västerorts egen teater välkomnar alla

2 april i år slog dörrarna åter upp till medborgarhuset Trappan i Vällingby efter sex års renovering. Det har tagit lång tid på grund av husets k-märkning, där varje kakelplatta har tagits ner en och en för att sedan sättas upp igen. Det har varit ett omfattande projekt med stor vördnad för byggnadens historia. Samband med återinvigningen har Stadsteatern flyttat in.

– Idén kom när Benny Fredriksson från Stadsteatern såg byggnaden och blev intresserad. Det var för drygt två år sedan så renoveringen var redan långt gången, berättar Olof Hansson som är chef och konstnärlig ledare på Stadsteatern i Vällingby.

Vi träffar honom och Ayesha Quraishi som också jobbar som konstnärlig ledare och har en stark lokal förankring i Västerort.

– En del i demokratiseringen av teatern har också med decentralisering att göra, alltså att vi inte bara ska finnas i innerstan, fortsätter Olof. Vällingby var ett naturligt val då det nästan är lite som ett Sverige i miniatyr. Det är ett blandat område både vad det gäller folks ursprung och socioekonomiska status. Det är en spännande plats.
Dessutom finns det en hel del historia i byggnaden. Den byggdes på 50-talet som en del i ABC-staden för att kunna rymma alla medborgarföreningar. Det är därför det fungerar bra som en teater, det byggdes för att kunna hysa upp till fyra föreningsmöten samtidigt.

Huset fungerar fortfarande som ett medborgarhus. De håller till exempel föreningsmöten, barndans och viskafé i lokalen. De driver också projekt som involverar dans, musik och hip hop. Det ska kunna utvecklas hela tiden.

– Vi vill att det även som teater ska tillhöra Vällingby, berättar Ayesha. Dörren ska vara öppen. Ambitionen är att vi ska kunna samla berättelser från Västerort och framföra på scenen. Till exempel kommer Alexander Salzbergers monolog Kicktorsken, där du möter karaktärer från Vällingby, sättas upp under hösten.
Det vi gör måste vara relevant för var vi är. Vi vill bjuda på berättelser från Stockholms ytterområden. Det är ett pågående arbete, mycket av det som sätts upp nu bestämdes redan för flera år sedan.

– Under hösten genomför vi ett communityprojekt som kommer att sättas upp i december. Vi jobbar nära en teater i Köpenhamn som enbart gör sådana projekt, säger Olof. Vi kommer samla berättelser från orten som regissören Johanna Huss tillsammans med lokala amatörskådespelare gör en uppsättning av.

– Det känns otroligt spännande. Vi hoppas på en stor blandning av människor från olika åldrar och livssituationer. Det är på temat Hemma, men annars kontrollerar inte vi någonting. Det är deras berättelser. Det är lite våra ledord här på Stadsteatern i Vällingby: Teatern måste tillhöra folket, avslutar Ayesha.