Aktuellt

Vällingbydagarna 22-23 september

Årets roligaste helg är snart här!

Den 22-23 september fylls Vällingby Centrum med aktiviteter, artistframträdanden och annat skoj! Här nedan ser ni ett schema för dagarna, fler aktiviteter tillkommer så håll utkik!

 

Guidade vandringar med Tommy Skepp

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort, möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i

Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta, Kälvesta och Johannelund.

 

Lö 14 juli kl 15. Pionjärer i Vällingby/Råcksta. VAIKhuset – Kul i backen – Teaterarkitekten -Tjuven och kärleken – Den gamla folkskolan – Vällingby Allé – Myrskogen – Råcksta sjömanstorp –Nybyggepionjärer– Sydamerikansk vinkel i Råcksta. Konst, arkitektur o berättelser. Kom med o berätta dina.(4 km/ 2 ½ tim).

Start Råcksta T-bana.

 

Sö 15 juli kl 13. Arkitektur och konst i Vällingby C. Vi promenerar i centrum såväl som i omgivningarna, för att samtala om ett 15-tal olika objekt,färg och form mm. Det unika och en del fördolt, i det som vanligt folk tror, är bara ett köpcentrum. Ex En pelarsal under jorden mitt i centrum, Europas största? …ligger i Vällingby. Paradiset finns i centrum!? (1 km/2 tim). Delvis inomhus.

 

Lö 21 juli kl 15. Nordöstra Vällingbys arkitektur. Vi vandrar i nordöstlig riktning till annorlunda

arkitektur och människoöden. Arabkvarteren, stjärnhus, terasshus, Atlantis, Ateljén, småstugorna, ”engelska radhusen”, skorstenen, Råcksta centrum, Vällingby parkstad, Västerortskyrkan ( 4,5 km/2 ½ tim).

 

Sö 22 juli kl 15. Råcksta, Vby parkstad o Beckomberga. Vi vandrar mellan nutid och dåtid. Supermodern bebyggelse möter torp o gård. Mänskliga öden på sjukhuset såväl som en pistol i skolan. Zigenare i skogen. Här byggdes starten på Vällingby. Var du en av dem som var med? Kom med o berätta.

(3.5 km/2 ½ tim). Start vid Råcksta T-banestation.

 

Lö 28 juli kl 15. Sydvästra Vällingbys arkitektur och konst. Från 50-talets arbetarklass till överklass. En rolig vandring via Vby:s västra port till Meandergårdarna. Till Grimsta, experimenthusen, ekologiska dammen, ”engelska kvarteren”, tårthusen, Omega och Vbyhöjden. Konst,arkitektur o politik (4,5 km/2 ½ tim).

Sö 29 juli kl 15. Från torp till modern industri. ABC-stadens största arbetsplats i Vinsta. Torpare lade grunden för områdets högsta topp. Dalkarlar som byggde slottet och gårdsfolk som plötsligt försvann. Det kalla krigets fasor och framtida visioner som satte spår både i mark och hus. Detta visste du inte! Vi går bl a till fem olika torp.

Start vid Johannelunds T-banestation (4 km/2 ½ tim).

 

Samling: Lilla/västra T-baneutgången(mot Vby simhall). Avgift 120-150 kr. De olika uidningarna om 2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör.

Gratis minigolf hela sommaren!

Ta med dina vänner och spela minigolf i sommar på vår roliga 9 hålsbana som går genom Vällingbys gator och torg.
Gratis utlämning av klubbor och bollar hittar du i Vännäsgången bredvid Byströms Guldsmedja. Efter spelet finns alla våra caféer och restauranger runt hörnet där du kan ta något svalkande eller en bit mat.

Varmt välkomna till årets minigolf!

Öppettider
24 juni – 5 augusti
Mån-fre 12.00-18.00
Lör-sön 10.00-16.00

Vera Vällingby

 

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby.

Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby.  Vera leder Vällingby in i nutid med hjälp av dess historia. Vera Vällingby figurerar som pilot i pjäsen, som har rest runt jorden och är tillbaka för att berätta om sina erfarenheter från världens alla hörn. Nu vill hon dela och uppleva kärleken för den plats där allting startade – Vällingby.

Idén grundar sig i den hjälpsamhet och stiliga uniform som de riktiga Fröken Vällingby hade när de arbetade i Vällingby Centrum för många år sedan.

Klicka här för att läsa en intervju med Barbro Berndt

 

Pizzeria Mirella 40 år

I år firar Pizzeria Mirella 40år i Vällingby Centrum. Okan Kinali har arbetat på Mirella i 21 år och tog över som ägare för 10 år sedan.

I samband med 40-års jubileumet har restaurangen förnyat sitt koncept och byggt ut restaurangen. Efter 1 mars kommer Mirella kunna välkomna 70 sittande restauranggäster.
”Det blir en utökning av ca 40 sittplatser och en mindre soffgrupp på övreplan. Vi kommer även utöka vår meny med bland annat pastarätter” Säger Okan.

På sikt har även ägaren planer på att bygga om uteserveringen för att kunna ta in ytterligare 30 gäster.

 

Barbro Berndt – Fröken Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby. Barbro Berndt var en av flera fröken Vällingby och såhär säger hon;

” Jag blir, vid blotta tanken förtjust att tiden då Fröken Vällingby var ansiktet utåt för Vällingby Centrum – inte bara för tillresande turister i tusentals  varje sommar, stadsplanerare , arkitekter och helt ”vanliga turister” – från när och fjärran , från jordens alla hörn uppmärksammas.

Det kan kanske vara svårt att förstå idag men Vällingby var på den här tiden en riktig turistmagnet och likaså ” Fröken Vällingby”. Det fångade alla dagstidningar och många andra tidningar upp och  Fröken Vällingby visades alltid upp med nytaget foto och presentation, så fort det blev känt vem som skulle vara årets ”Fröken”. Alla ville ju se Vällingby.

Men även för Vällingbyborna och andra tillresta stockholmare betydde vår verksamhet mycket. Det var ju många barnfamiljer, som hade flyttat till Vällingby och många behövde tips och goda råd om allt möjligt. Var hittade man bra barnkläder, vilka frisörer fanns det, fanns det någon bra köttaffär, var köper man skaldjursdelikatesser, ”har du sett min lilla dotter, som var här nyss och lekte vid fontänen ”, ” kan du sitta barnvakt hos oss ikväll” och mycket annat. Jag vet, vi betydde en sorts trygghet för många – vi fanns ju där hela dagarna i vår tuffa kiosk med telefon och turistbroschyrer på tyska, engelska och franska och var alltid beredda att hjälpa till med allehanda frågor. Jag minns en farbror som kom förbi ett par gånger i veckan och småpratade, när han väntade på att hans polska limpa skulle levereras till affären. Vi fick många nya vänner under de här åren.

Därför känns det så roligt att den här verksamheten åter blir ihågkommen. Vi betydde ju som sagt också mycket för barnen i Vällingby och det är spännande att fånga nya generationers intresse för Vällingbys historia. Måtte den inte falla i glömska utan att vi fortsättar att både blicka tillbaka och utveckla centrumbildningen i framtiden till ett fortsatt modernt centrum i tiden.

När jag hör om Vera Vällingby så känner jag mig faktiskt litet besläktad med henne. Även om jag arbetat som språklärare och utvecklingsledare i Hässelby Villastad en stor  del av mitt liv, så fortsatte jag efter Fröken Vällingby åren, som flygvärdinna på SAS och reste runt om i världen och liksom Vera Vällingby tycker jag att språkkunskaper är ytterst viktigt. Själv har jag lärt mig fem språk- engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

Hoppas att Vera Vällingby kommer att bibringa mycket information om Vällingby Centrum till många intresserade och framför väcka intresse , nyfikenhet och engagemang för vårt fina centrum.” Avslutar Barbro

 

Västerorts Föräldragrupp

 

Är du blivande förälder eller föräldraledig?

Varmt välkommen till Vällingby Centrums Föräldragrupp på Facebook
– träffa nya vänner, utbyt erfarenheter, ha roligt!

I vår föräldragrupp stöttar vi varandra, ger råd och tips, ställer frågor och diskuterar om allt som rör barn och föräldraskap. Som medlem i föräldragruppen får du också vara med på våra fysiska träffar som vi arrangerar varje månad med start i mars – självklart helt kostnadsfritt. Du blir regelbundet uppdaterad med information om olika aktiviteter, utbud, erbjudanden och annat via våra aktörer i Vällingby Centrum och i närområdet.

Vällingby Centrum driver den här föräldragruppen för att bidra till gemenskap och tillhörighet hos besökare. Vi tycker att gruppen skapar fina förutsättningar för föräldrar att träffa nya vänner och få sällskap av andra med gemensamma intressen. Med vårt breda utbud av shopping, nöje, service, mat och kultur är vi nämligen mer än bara ett köpcentrum. Hos oss möts människor, har roligt och skapar minnen.

Våra gruppaktiviteter hålls på olika platser i Vällingby Centrum. Du anmäler din medverkan via vår anmälningssida som vi lägger upp i gruppen. Alla träffar kommer ha olika teman och du kan förvänta dig en variation av inspirerande föreläsare, mysiga fikastunder eller andra roliga aktiviteter. Vi tar gärna emot önskemål från er i gruppen om vad ni vill hitta på.

Det är viktigt att hålla god ton i gruppen för att inte störa trivseln. Därför är det ett krav att du som medlem läser igenom gruppreglerna i samband med insläpp – och följer dessa – tack.

Vi hoppas att du kommer trivas i vår föräldragrupp.

Välkommen till hjärtat i Västerort!

Kulturskolan Vällingby

Kulturskolan har nu öppnat upp deras anläggning i nya fräscha lokaler! Ta del av kurskatalogen via länken nedan, filtrera på Vällingby.

https://etjanster.stockholm.se/Kurskatalog/kurser

Välkommen Flash!

 

Butikskedjan med mottot;

Hos Flash hittar man kläder för alla tillfällen, såväl till vardags som till fest. Vår drivkraft är att skapa kläder som är både snygga och funktionella. Med trendkänslighet och en längtan efter smarta lösningar skapar vår designavdelning allt från basbetonade toppar och klassiska kavajer till det lilla extra. Det gör att du alltid kan hitta aktuella plagg hos oss och det till bra priser.

Flash har öppnat upp en ny fin butik hos oss i mitten av december! Du finner butiken på DEA Axelssons nedre plan, DEA finns kvar men enbart på övre planet.
Välkomna!

Gratis skridskoåkning

Gratis skridskoåkning för alla

Träna på piruetter eller lära dig att stå på skridskor? Hos oss är alla varmt välkomna att åka på vår isbana. På helger och lov mellan kl 10-18 kan både vuxna och barn låna skridskor & hjälm, vi har skridskor i storlek 26-44. Isbanan är även öppen alla vardagar 10-20, då obemannad, fram till och med 3 mars 2018.

Afterskate 3 mars

Vi avslutar sportlovet och isbane-säsongen med en rolig Afterskate där vi bjuder på b.la skridskodisco, korv med bröd och premiär av vår nya barnteater Vera Vällingby.

Kl: 12-16 Skridskodisco med DJ
Kl: 13 & 15 Barnteater ”Vera Vällingby”. Plats: Trappan
Kl: 14-16 Vi bjuder på korv med bröd samt dricka.
(Eller så länge korven räcker).

Vi ses i Vällingby!