Aktuellt

Vällingbydagarna 28-29/9

Årets roligaste helg är snart här!
Den 28-29 september fylls Vällingby Centrum med aktiviteter, artistframträdanden och annat skoj!

Aktiviteter lördag och söndag kl. 11-17
Waterballs, hoppborg, boule, minigolf, pingis, barnateljé, tv-spels event och ansiktsmålning (kl. 12-16).

 Scenprogram lördag
Kl 11.00
Välkomna
Kl 11.05
Vivid Voices
Kl 11.30
Barnteater Vera Vällingby och Rickard Ränta
Kl 12.00
Vällingby Sim & idrottshall
Kl 12.45
RBECKA
Kl 13.00
Kindahls Dansskola
Kl 13.30
Barnteater Vera Vällingby och Rickard Ränta
Kl 14.00
Robina Xel
Kl 14.45
Min Lokala hjälte
Kl 15.00
Hanna Ferm & Liamoo

Scenprogram söndag
Kl 11.00
Välkomna
Kl 11.05
Kindahls Dansskola
Kl 11.30
Barnteater Vera Vällingby och Rickard Ränta
Kl 12.00
Final Västerortsmästerskapen 2019, uppstart
Kl 12.10
Artist 2019 – Riksfinal
Kl 13.00
Artist 2019 – Showcase
Uppträdande av Klara Almström & Jacob Frohde
Kl 13.30
Artist 2019 – Vinnare meddelas och uppträder
Kl 14.00
Barnteater Vera Vällingby och Rickard Ränta
Kl 14.45
Prisutdelning & vinnarintervju Västerortsmästerskapen 2019
Kl 15.00
Smith & Tell

I höst lyfter vi vårt utbud inom kultur

Det är dags att stoppa in lite kul i kulturen. Under hösten kommer du både att kunna skriva av dig på plats i centrum men också vara med och skapa poesi digitalt via @vallingby__centrum på Instagram Stories. Mer info kring detta kommer snart. Missa inte heller Stadsteaterns nya projekt National Black Theater of Sweden, nybörjarkören Feel Good i S:t Tomas kyrka, EM-kvalet hos O´Learys eller Gnarly Markets arkadhall.

Stadsteatern shuffleboard, Kulturskolan och körsång. Biograf, bibliotek, restauranger och barhäng. Vi har allt för din inre kulturtant. Välkommen till hösten i Kulturellingby Centrum!

Via länkarna nedan kommer du till höstens kulturaktiviteter.
Uppdateringar sker löpande. 

Kulturhuset Stadsteatern  

Välkommen till navet inom kultur i Västerort. Vi blandar friskt mellan dans, teater, sång och annan scenkont. Även kurser av en mer deltagande roll.

Kulturskolan

Hos Kulturskolan ger vi dig mellan 6 och 22 år utrymme att upptäcka, utveckla och uttrycka dig på din fritid. Plats att fylla omgivningen med ord, bilder, toner, rörelser och passion.

Tips: Kurskatalog     Kurser i musik

Vällingby Folkets hus
Vi är en samling av ett trettiotal föreningar i Vällingby. Tanken med föreningen är att det ska vara öppet för alla medborgare som behöver en plats att mötas på.

Filmstaden Vällingby

Den vackra biografen Fontänen erbjuder både vackra salonger från 50-talet restaurerade med den modernaste tekniken och fyra nyare salonger. Vi visar både smal och bred film för hela familjen.

Vällingby Bibliotek

I anrika lokaler kan du ta ett djupdyk i litteraturens värld. Förutom hyllmeter och åter hyllmeter av poesi och prosa erbjuder vi bokcirklar, förskoleaktiviteter, filmvisningar m.m.

Gnarly Market

Välkommen till hela Västerorts nöjesplats. Vi erbjuder mat, dryck och aktiviteter för hela familjen. Bowling, biljard, shuffelboard & flipperspel.

Mat & Caféer 

Hitta rätt bland alla våra restauranger och caéer. Vi erbjuder smaker från hela världen; allt från hawaiiansk poké, mexikanskt och italienskt till asiatiskt, grekiskt och svensk husmanskost.

Svenska kyrkan 

S:t Tomas kyrka vid Vällingby torg bjuder in till möten och samtal, sång och musik, lek och allvar, till gudstjänst och bön, till tända ljus och lyssnande.

Västerortskyrkan

Välkommen till en samlingsplats och en mötesplats. Här möts vi i samtal om gud, politik, litteratur och allt mellan himmel och jord. Du är alltid välkommen in i kyrkan för andakt och stillhet.

Veras Värld

Veras Värld

Veras Värld är vårt nya lekäventyr som främst vänder sig till barn upp till 5 år. Veras Värld ligger i k:5 en trappa ner vid Massagotti. Toaletter och en avskild babylounge finns också i Veras Värld.

Vera Vällingby är flygplanspilot och har träffat människor och djur runt hela jordklotet. Nu är Vera tillbaka i sitt älskade Vällingby för att lära ut det viktigaste och finaste språket av alla. Nämligen hjärtats språk.

I Veras Värld kryllar det av läskiga lejon, hungriga hajar och massor av fantasi. Så på med dykardräkten, packa kattmaten och gör er redo att upptäcka Sahara, Amazonas, Antarktis och Atlanten på en och samma gång!

Öppettider
Måndag-lördag kl. 10-17
Söndag kl. 11-17

Läs historien om Vera Vällingby och lyssna på hennes låt här

 

 

VM2019

Anmälan till Västerortsmästerskapen är avslutad. Gratis boule, minigolf (9 hål) och pingis går att spela fram till 29 september. Klubbor, bollar, klot och racketar finns att låna utanför O’learys på Vällingby Torg.

Anmäl dig och dina vänner till Västerortsmästerskapen 2019 – en tävling där tolv stadsdelar längs gröna linjen möter varandra i boule, minigolf och pingis. Varje stadsdel representeras av ett lag på fyra personer – det kan bli du och dina kompisar!

Vinnarlaget får 10 000 kr att skänka till valfri idrottsförening i Västerort. Anmäl ert lag senast den 8 september för att få chans att representera er stadsdel i finalen den 29 september. En jury bestående av representanter från Centrumledningen och Event City väljer ut de tolv lag som får representera stadsdelarna. Vid anmälan är det obligatorsikt att skriva en motivering på max 20 ord varför just ni ska få representera er valda stadsdel. Fullständiga tävlingsvillkor framgår i formuläret ni når via länken nedan när ni anmäler ert lag.

Hela sommaren bjuder vi på gratis boule, minigolf (9 hål) och pingis oavsett om du vill träna inför Västerortsmästerskapen eller bara spela för att det är roligt. Klubbor, bollar, klot och racketar finns att låna utanför O’learys på Vällingby Torg.

Ditt lag anmäler du här.

Efter spelet finns alla våra caféer och restauranger runt hörnet där du kan ta något svalkande eller en bit mat.

Varmt välkomna!

Öppettider
1 juni – 29 september
Mån-fre 11-18
Lör-sön 12-18

Matvärlden köper City Gross i Vällingby

Bergendahls Food säljer sin City Gross butik i Vällingby till Matvärlden.

Övertagandet äger rum den 1 september.

  • Vi på Bergendahls är entreprenörer och gör allt för att de butiker vi arbetar med skall bli så framgångsrika som möjligt. Det gäller såväl våra egna butiker som de fria handlare som köper direkt av oss på Bergendahls, säger Daniel Forss, affärsområdeschef för City Gross.

Faktorer som kan spela in för att ett visst koncept ska bli framgångsrikt kan t ex vara butikens läge, storlek, sortiment och målgrupp.

  • Ibland är det bättre att vi tar över verksamheten från en fri handlare och vid ett annat tillfälle är det tvärtom, vilket vi kommit fram till i det här speciella fallet.

Bergendahls har samarbetat med Muhittin Tayli, som äger och driver Matvärlden, sedan 1 februari 2005. År 2017 utsågs företagets butik i Veddesta till årets butik på Dagligvarugalan.

I samband med att butiken förvärvas av och profileras om till Matvärlden kommer den befintliga personalen att erbjudas fortsatt anställning på samma sätt som tidigare hos Matvärlden.

  • Vår ambition är att utveckla butiken ännu mer, främst genom att attrahera större delar av de målgrupper som bor i närområdet, säger Matvärldens ägare och VD Muhittin Tayli.
  • Vårt butikskoncept är perfekt i ett område som Vällingby.

Bergendahls kommer att fortsätta att leverera en stor del av varorna till butiken.

För ytterligare frågor kontakta:
Daniel Forss, affärsområdeschef City Gross, tel. 0706-77 74 74
Muhittin Tayli, VD och ägare till Matvärlden, tel. 0704-94 56 26

Min lokala hjälte

I Mitt i:s satsning Min lokala hjälte får människor synas som gör vardagen och tillvaron bättre. Tack alla Vällingbybor som varit med och nominerat Vällingbys eldsjälar under 2019! Nu är nomineringen stängd.

 Nu ska en jury utse vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte i Vällingby 2019. Den som vinner får bland annat 2 000 kronor i presentkort från MIO och såklart presentkort i Vällingby Centrum.

 Läs mer om de nominerade hjältarna här.

Vinnaren presenteras under Vällingbydagarna den 28 september 2019.

 

Tre nya etableringar i Vällingby Centrum

Newsec som förvaltar Vällingby Centrum på uppdrag av fastighetsägaren Svenska Bostäder har tecknat avtal med tre nya aktörer, med öppning i slutet av mars.

Ett innovativt och unikt frisörkoncept
Cutters startade för 3 år sedan i Bergen och har sedan dess öppnat över 60 salonger i Skandinavien. Under 2019 har de redan öppnat 6 salonger i Norge, och öppnar 3 till i Stockholmsområdet under mars/april.

Drop-in konceptet bygger på tre faktorer: effektivitetkvalitet och pris. Effektivitet skapar Cutters genom att klippningen endast tar 15 minuter, kvalitet genom att de har några av landets bästa frisörer, dessutom erbjuder de alltid ett fast pris där alla klippningar kostar 299 kr oavsett kön eller typ av klippning. Cutters har även ett stort fokus på digital teknik för att göra kundupplevelsen enkel och smidig för alla som besöker salongerna.

”Det är väldigt motiverande med all den positiva feedback vi får och att folk tycker om konceptet. Våra salonger har på kort tid blivit mycket populära. Det ger oss extra motivation till att jobba vidare mot våra mål, som är att revolutionera frisörindustrin. För att klara detta måste vi vara unika både för kunder och frisörer. Vi har tagit på oss ett stort ansvar och jobbar varje dag för att växa och bli ännu bättre. Vi ser fram emot att etablera oss i Vällingby Centrum och önskar kunderna varmt välkomna!”, säger Anders Myhre, VD, Cutters Sverige Cutters öppnar den 21 mars i Vällingbygången 21 och bjuder kunderna på gratis klippning under öppningsdagen.

Sushi med kärlek
Sushi Kawa är en restaurangkedja grundad i Stockholm med visionen att finnas runt om i hela Sverige. Sushi Kawa är en inspiration från den japanska matkulturen, där Sushi dominerar med utsökta och nyttiga ingredienser från jordens hav och natur. Sushi Kawa strävar efter att leverera en äkta japansk sushimåltid till det svenska folket.

”Vi tror mycket på Vällingby Centrum och det är en bra plats för vår nästa etablering. Vällingby är en stadsdel i stark tillväxt och det händer mycket i området. Vi vill finnas där våra gäster bor och arbetar, för att kunna bygga relationer med återkommande besökare”, säger Johan Barisa CEO & Etableringsansvarig.

Sushi Kawa öppnar i k:5 i slutet på mars.

Mer kreativitet till Vällingby Centrum
Skapa är butiken för alla som känner en kreativ ådra. Vare sig du är liten, stor, nybörjare eller proffs så hittar du produkter för ditt skapande här. Med varumärken som Panduro och Kreatima kommer Skapa erbjuda produkter av hög kvalité till bra priser.

”Att få etablera min första egna butik är en dröm som går i uppfyllelse! Jag har arbetat 18 år på BR-leksaker i Vällingby. När konkursen var ett faktum kände jag ett starkt behov av att få fortsätta träffa alla underbara kunder jag mött i Vällingby i alla år.

Jag är utbildad inom konst & form och har ett brinnande intresse för skapande. Så när möjligheten dök upp att få förverkliga drömmen och samtidigt få kunna erbjuda Vällingbys kunder fantastiska produkter var lyckan total”, säger Pia Sylvén Butikschef på Skapa. Skapa öppnar i Vällingbygången 16 i slutet av mars.

Positiva vindar för Vällingby Centrum
”Vi arbetar ständigt med att utveckla Vällingby Centrum och fokuserar på att fylla vakanta ytor med spännande koncept och kunna erbjuda ett attraktivt utbud för våra befintliga och nya kunder. Det känns roligt med den positiva utvecklingen i Vällingby Centrum. Mycket är på gång och under våren kommer vi kunna berätta om ytterligare nyheter.”, säger Nina Sundberg, Kontraktsförvaltare för Vällingby Centrum.

Lördagen den 30e mars hälsar Vällingby Centrum de tre nya hyresgästerna välkomna med ett gemensamt invigningsevent.

Renovering av Solursgaraget

Asfaltering
På vardagar under vecka 36 och 37 samt helgen 7-8 september kommer arbete med asfaltering att pågå i Solursgaraget.

Måndag-fredag vecka 36 kommer plan -1 att vara avstängt och måndag-fredag vecka 37 kommer plan 0 att vara avstängt.

Lördag och söndag 7-8 september kommer plan 0 att vara öppet och plan -2 stängt. Plan -1 är stängt lördag 7 september och öppet söndag 8 september.

Från tisdag 17 september är hela Solursgaraget öppet igen. Asfaltslukt och rök kommer att förekomma men är inte i koncentration som är skadligt.

 

Dagens lunch på Gnarly Market

Vecka 38

Kl.11-14  /  109:-
I dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd samt kaffe och kakor.


Måndag

Grillad kyckling serveras med pommes och bearnaisesås.

Friterad vitfiskfilé med potatismos samt remuladsås. (G & L)


Tisdag

Fläskschnitzel med klämpotatis, rödvinssås och bearnaisesås. (G)

Pocherad sej med kokt potatis och gräslökssås. (L)


Onsdag

Husets köttbullar på nöt serveras med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. (G & L)

Tomat- och basilikabakad vitfiskfilé serveras med pressad potatis samt örtfluff. (L)


Torsdag

Ärtsoppa med fläsk serveras med skånsk senap.

Kall inkokt lax med potatismos samt romröra. (L)


Fredag

Kebabspett på kockens vis serveras med pommes och vitlökssås. (L)

Fiskgratäng med dill och citron. (L)


Veckans vegetariska

Falafelsallad med srirachamayo.  


Pensionärs Lunch 79:-

Gäller dagens lunch och för alla er över 65 år.


För de små 79: –  (Gäller för barn upp till 12 år)

-Dagens lunch 11-14.

-Barn Gnarly Burger – majonnäs, picklad rödlök, krispig sallad samt cheddarost. Serveras med pommes och saltgurka.

-Grillkorv serveras med pommes, sallad och tomat.

Vera Vällingby

Vera Vällingby kommer till Vällingbydagarna den 28-29 september!

På scenen på Vällingby torg hålls barnteater med Vera Vällingby & Rickard Ränta.

Tider
Lördag 11.30 & 13.30
Söndag 11.30 & 14.00

Den elaka bankdirektören Rickard Ränta ska förvandla hela Vällingby till bank. Nu är det upp till Vera och alla som bor i Vällingby att visa sitt engagemang och övertyga Rickard att det finns saker långt mer värdefulla än pengar.

Information om vad som mer händer på Vällingbydagarna finns här.

 


Lyssna på Vera Vällingbylåten på Youtube


 

Historien om Vera Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby.

Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby.  Vera leder Vällingby in i nutid med hjälp av dess historia. Vera Vällingby figurerar som pilot i pjäsen, som har rest runt jorden och är tillbaka för att berätta om sina erfarenheter från världens alla hörn. Nu vill hon dela och uppleva kärleken för den plats där allting startade – Vällingby.

Idén grundar sig i den hjälpsamhet och stiliga uniform som de riktiga Fröken Vällingby hade när de arbetade i Vällingby Centrum för många år sedan.

 

Intervju med Barnbro Bernt – den riktiga Fröken Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby. Barbro Berndt var en av flera fröken Vällingby och såhär säger hon;

” Jag blir, vid blotta tanken förtjust att tiden då Fröken Vällingby var ansiktet utåt för Vällingby Centrum – inte bara för tillresande turister i tusentals  varje sommar, stadsplanerare , arkitekter och helt ”vanliga turister” – från när och fjärran , från jordens alla hörn uppmärksammas.

Det kan kanske vara svårt att förstå idag men Vällingby var på den här tiden en riktig turistmagnet och likaså ” Fröken Vällingby”. Det fångade alla dagstidningar och många andra tidningar upp och  Fröken Vällingby visades alltid upp med nytaget foto och presentation, så fort det blev känt vem som skulle vara årets ”Fröken”. Alla ville ju se Vällingby.

Men även för Vällingbyborna och andra tillresta stockholmare betydde vår verksamhet mycket. Det var ju många barnfamiljer, som hade flyttat till Vällingby och många behövde tips och goda råd om allt möjligt. Var hittade man bra barnkläder, vilka frisörer fanns det, fanns det någon bra köttaffär, var köper man skaldjursdelikatesser, ”har du sett min lilla dotter, som var här nyss och lekte vid fontänen ”, ” kan du sitta barnvakt hos oss ikväll” och mycket annat. Jag vet, vi betydde en sorts trygghet för många – vi fanns ju där hela dagarna i vår tuffa kiosk med telefon och turistbroschyrer på tyska, engelska och franska och var alltid beredda att hjälpa till med allehanda frågor. Jag minns en farbror som kom förbi ett par gånger i veckan och småpratade, när han väntade på att hans polska limpa skulle levereras till affären. Vi fick många nya vänner under de här åren.

Därför känns det så roligt att den här verksamheten åter blir ihågkommen. Vi betydde ju som sagt också mycket för barnen i Vällingby och det är spännande att fånga nya generationers intresse för Vällingbys historia. Måtte den inte falla i glömska utan att vi fortsättar att både blicka tillbaka och utveckla centrumbildningen i framtiden till ett fortsatt modernt centrum i tiden.

När jag hör om Vera Vällingby så känner jag mig faktiskt litet besläktad med henne. Även om jag arbetat som språklärare och utvecklingsledare i Hässelby Villastad en stor  del av mitt liv, så fortsatte jag efter Fröken Vällingby åren, som flygvärdinna på SAS och reste runt om i världen och liksom Vera Vällingby tycker jag att språkkunskaper är ytterst viktigt. Själv har jag lärt mig fem språk- engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

Hoppas att Vera Vällingby kommer att bibringa mycket information om Vällingby Centrum till många intresserade och framför väcka intresse , nyfikenhet och engagemang för vårt fina centrum.” Avslutar Barbro