Aktuellt

Gratis minigolf hela sommaren!

Ta med dina vänner och spela minigolf i sommar på vår roliga 9 hålsbana som går genom Vällingbys gator och torg.
Gratis utlämning av klubbor och bollar hittar du i Vännesgången bredvid Stockholms Stadsmission. Efter spelet finns alla våra caféer och restauranger runt hörnet där du kan ta något svalkande eller en bit mat.

Varmt välkomna till årets minigolf!

Öppettider
24 juni – 5 augusti
Mån-fre 12.00-18.00
Lör-sön 10.00-16.00

Konsert hos S:t Tomas kyrka

Söndagen 3 juni kl 16:00 bjuder S:t tomas Kyrka in för en konsert.

Smakfestivalen 6 juni

Onsdagen 6 juni går årets smakfestival av stapeln. Mellan kl. 12-16 gästas vi av en välkänd uppställning matprofiler och även våra egna lokala aktörer som tar oss med på en kulinarisk resa av smaker, dofter och inspiration från hela världen. Kom och smaka!

 

 

Vällingby kulturdag 26 maj

Varmt välkomna till Vällingby kulturdag den 26 maj! Vi bjuder på ett fullspäckat schema i hela centrum.
Dagen avslutas med en livekonsert av Linda Pira klockan 16.00!

 

 

Vårröj 12-13 maj

Har du en massa prylar som står hemma och samlar damm? Äntligen får du en bra anledning att ta tag i vårstädningen!

12-13 maj samlar vi in glas, porslin, husgeråd, leksaker, el-artiklar och mindre möbler till förmån för Stockholms Stadsmission och deras insatser för arbetsintegration och miljö. Vi tar även tacksamt emot herrkläder och skor. Så passa på att rensa upp hemma, gör en insats för miljön och hjälp människor som har det svårt. Du hittar Stockholms Stadsmission i Vännäsgången 9-13. Denna helg får du som skänker prylar 20% på valfri vara i butiken, samt en snygg tygpåse! (så långt lagret räcker).

12-13 maj förvandlas dessutom Vännäsgången till ett festligt marknadsstråk. Här kan du bland annat;
– Uppleva goda latinamerikanska piroger i spännande smaker hos Ämpanadas.
– Prova turen i KlickKids lyckohjul och tävla om gratis barnfotograferingar och fotoprodukter.
– Hitta unika, egensydda barnkläder hos Marianne.
– Bli stylad och få håret flätat inför helgens festligheter hos Dashl.
– Kliva in i Grimsta Förskolors magiska värld i deras årliga ateljé.
– Lyssna på 14 åriga Sebastian Rydgren och Klara Almström som precis släppt den officiella singeln ”Fearless” för organisationen ”Trasdockan”, en ideell organisation som arbetar för barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp i Sverige. kl 12 & 14
– Lyssna på Madeleine Hilleard, vinnaren av Talang 2018 klockan 12 & 14

Inne hos Stadsmissionen bjuds det på härliga stämmor enligt nedan;
Lördag 12-14
Magnus Rydén, sångare och gitarrist. Spelar blandad musik från förr och nu, en blandad repertoar med allt ifrån hårdrock till visor.

Söndag 13-15
Moa Piraten, med lysande texter, kraftfull röst och kompromisslös närvaro intar Moa Piraten butiken med sånger fyllda av svett, skratt och salta tårar.

 

Söndagen den 13e maj kan alla loppisfantaster även fynda på årets första Bakluckeloppis i Åregaraget.

Välkomna till vårens härligaste återbrukarhelg!

Vad är Stockholms Stadsmission?
Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle för alla. Detta görs genom att arbeta med social omsorg, vård, utbildning och arbetsintegration. Något som gjorts ända sedan 1853 då det bildades för att hjälpa dem som hade det sämst i samhället.

Vad händer med gåvorna som lämnas in?
Alla gåvor som skänks till Stockholms Stadsmission transporteras till vår sorteringsanläggning i Sätra. Där sorteras och prismärks gåvorna. Gåvorna skickas sedan vidare till våra sociala verksamheter efter behov eller till försäljning i våra second hand-butiker. Vi är ett socialt företag och här får människor möjlighet att utveckla sin professionella kompetens och närma sig arbetsmarknaden genom yrkescoaching och handledning.

 

Guidade vandringar med Tommie Skepp

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort, möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta, Kälvesta och Johannelund.

 

Sö 22 april kl 12. Mellan sex gårdar och slott.
Vi vandrar i det medeltida Vällingby, mellan sex gårdar och slott som funnits och finns. Vem fick bo fint och varför. Skatter och adel. Bönder, straff och lagar. Kärlek i det fördolda. Möjlighet att köpa fika och hembakat (5,5 km/2 ½ tim).

Lö 6 maj kl 15. På höjd över Johannelund o Kälvesta.
Vi tar höjd och ger oss in i området Johannelund och Kälvesta med blandad arkitektur och annorlunda konst. Historiska torparöden blandas med nybyggarberättelser. Du som bor här – kom med! Start Johannelunds T-banestation (4 km/2 ½ tim)

Sö 13 maj kl 12. I snuskungens spår i Vällingby.
Vi följer Sveriges rikaste man Knut Ljunglöf och hans spännande satsningar i hembygden. Råcksta gård, Ljunglöfska slottet, Kvarnvikens kvarn mm. Möjlighet att köpa fika och hembakat på kvarnmjöl (5 km/3 tim) Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Samling: Lilla/västra T-baneutgången(mot Vby simhall). Avgift 120-150 kr.
De olika guidningarna om 2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör.

Vera Vällingby

Träffa Vera Vällingby under Vällingby Kulturdag 26 maj!

Den misslyckade trollkarlen Trams har inte lyckats med ett enda trick, men så en dag får han en mystisk bok av den bäste trollkarlen genom tiderna. I boken finns nyckeln till framgång, hemligheten som alla magiker bör veta. Problemet är bara att Trams inte kan tryda instruktionerna. Därför måste han nu be Vera och de magiska hjältarna i Vällingby om hjälp!
Följ med på ett magiskt äventyr med vår egna Vera Vällingby, har ni vad som krävs för att lyckas? Låt äventyret börja!

 

Du ser den interaktiva teatern på stora scenen på torget kl 12,30, och vid lilla scenen inne i k:5 kl 15,15

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby.  Vera leder Vällingby in i nutid med hjälp av dess historia. Vera Vällingby figurerar som pilot i pjäsen, som har rest runt jorden och är tillbaka för att berätta om sina erfarenheter från världens alla hörn. Nu vill hon dela och uppleva kärleken för den plats där allting startade – Vällingby. Idén grundar sig i den hjälpsamhet och stiliga uniform som de riktiga Fröken Vällingby hade när de arbetade i Vällingby Centrum för många år sedan.

Klicka här för att läsa en intervju med Barbro Berndt

 

Pizzeria Mirella 40 år

I år firar Pizzeria Mirella 40år i Vällingby Centrum. Okan Kinali har arbetat på Mirella i 21 år och tog över som ägare för 10 år sedan.

I samband med 40-års jubileumet har restaurangen förnyat sitt koncept och byggt ut restaurangen. Efter 1 mars kommer Mirella kunna välkomna 70 sittande restauranggäster.
”Det blir en utökning av ca 40 sittplatser och en mindre soffgrupp på övreplan. Vi kommer även utöka vår meny med bland annat pastarätter” Säger Okan.

På sikt har även ägaren planer på att bygga om uteserveringen för att kunna ta in ytterligare 30 gäster.

 

Barbro Berndt – Fröken Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby. Barbro Berndt var en av flera fröken Vällingby och såhär säger hon;

” Jag blir, vid blotta tanken förtjust att tiden då Fröken Vällingby var ansiktet utåt för Vällingby Centrum – inte bara för tillresande turister i tusentals  varje sommar, stadsplanerare , arkitekter och helt ”vanliga turister” – från när och fjärran , från jordens alla hörn uppmärksammas.

Det kan kanske vara svårt att förstå idag men Vällingby var på den här tiden en riktig turistmagnet och likaså ” Fröken Vällingby”. Det fångade alla dagstidningar och många andra tidningar upp och  Fröken Vällingby visades alltid upp med nytaget foto och presentation, så fort det blev känt vem som skulle vara årets ”Fröken”. Alla ville ju se Vällingby.

Men även för Vällingbyborna och andra tillresta stockholmare betydde vår verksamhet mycket. Det var ju många barnfamiljer, som hade flyttat till Vällingby och många behövde tips och goda råd om allt möjligt. Var hittade man bra barnkläder, vilka frisörer fanns det, fanns det någon bra köttaffär, var köper man skaldjursdelikatesser, ”har du sett min lilla dotter, som var här nyss och lekte vid fontänen ”, ” kan du sitta barnvakt hos oss ikväll” och mycket annat. Jag vet, vi betydde en sorts trygghet för många – vi fanns ju där hela dagarna i vår tuffa kiosk med telefon och turistbroschyrer på tyska, engelska och franska och var alltid beredda att hjälpa till med allehanda frågor. Jag minns en farbror som kom förbi ett par gånger i veckan och småpratade, när han väntade på att hans polska limpa skulle levereras till affären. Vi fick många nya vänner under de här åren.

Därför känns det så roligt att den här verksamheten åter blir ihågkommen. Vi betydde ju som sagt också mycket för barnen i Vällingby och det är spännande att fånga nya generationers intresse för Vällingbys historia. Måtte den inte falla i glömska utan att vi fortsättar att både blicka tillbaka och utveckla centrumbildningen i framtiden till ett fortsatt modernt centrum i tiden.

När jag hör om Vera Vällingby så känner jag mig faktiskt litet besläktad med henne. Även om jag arbetat som språklärare och utvecklingsledare i Hässelby Villastad en stor  del av mitt liv, så fortsatte jag efter Fröken Vällingby åren, som flygvärdinna på SAS och reste runt om i världen och liksom Vera Vällingby tycker jag att språkkunskaper är ytterst viktigt. Själv har jag lärt mig fem språk- engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

Hoppas att Vera Vällingby kommer att bibringa mycket information om Vällingby Centrum till många intresserade och framför väcka intresse , nyfikenhet och engagemang för vårt fina centrum.” Avslutar Barbro

 

Min lokala hjälte

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte i Vällingby? Tillsammans med lokaltidningen Mitt i presenterar vi ”Min lokala hjälte”.  Genom att lyfta fram människor som gör gott och som inspirerar andra vill vi vara med att skapa en positiv känsla i Vällingby. Gå in på mitti.se och nominera en person som har gjort någonting bra för ditt lokala närområde. En eldsjäl eller förebild som kan inspirera andra och som förtjänar att lyftas fram!

Vinnaren koras under Vällingbydagarna 22-23 september.