Aktuellt

Dagens lunch på Gnarly Market

LUNCH VECKA 39

Kl.11-14  /  95:-
I dagens lunch ingår salladsbuffé, bröd samt kaffe och kakor.

Måndag

– Biff Stroganoff serveras med ris. (L)
– Fiskgratäng med dill och räkor. (L)


Tisdag

– Kycklinggryta med curry serveras med ris. (L)
– Ugnsbakad fisk med mandeltäcke serveras med kokt potatis samt skirat smör. (N & L)


Onsdag

– Köttbullar med potatispuré, gräddsås samt rårörda lingon och pressgurka (G & L)
– Pocherad sej serveras med basilikafraiche och kokt potatis. (L)


Torsdag

– Husets schnitzel serveras med bearnaise, örtsmör samt friterad kulpotatis. (G &L)
– Laxpasta med chili. (G & L)


Fredag

– Helstekt fläskkotlett serveras med rosépepparsås samt friterade potatisklyftor. (L)
– Torsk med äggsås serveras med kokt potatis. (L)


Veckans vegetariska

Halloumisallad serveras med rostade pumpafrön samt honung- & senapsdressing (L)


Kl. 11-16:

Gnarly Burger 99:-

Högrevsburgare 100g, Gnarly dressing, picklad rödlök, krispig sallad, tomat samt smältost serveras med pommes och saltgurka.Gnarlydressing 10:-/ Tryffelmayo 10:-/ Majonnäs 10: –


Kl. 11-16:

Caesar Sallad 119:-

Välj mellan kycklingfilé eller halloumi. Serveras med Gnarly caesardressing, romansallad, krispigt bacon, krutonger, ägg samt parmesan.

Vällingby Centrum – mer än bara shopping

Vällingby Centrum är känt för sitt breda utbud av butiker. Men här finns mycket mer än bara shopping – oavsett om du vill se en pjäs, äta gott, spela bowling, köra ett träningspass eller dansa.

Vi pratar om After Shopping, för att påminna om att det finns så mycket roligt att göra här inom kultur och nöje. Kanske är du nyfiken på litteratur, ett mysigt biobesök eller att spela shuffleboard med vännerna. Här finns det och mycket mer.

     

Teater

Vad sägs om teater hos Kulturhuset Stadsteatern? I höst är det två föreställningar som Olof Hanson, chef och konstnärlig ledare, särskilt vill lyfta fram. Snubben lättar sitt hjärta, för och om tonårskillar, är ett samarbete med systerteatern i Skärholmen och handlar om mansrollen. Här är en explosiv dancehall-föreställning med fyra dansare. Dancehall är en dansform med jättemycket rörelse, vilket gör den oerhört explosiv och rolig att titta på. Föreställningen handlar om att dancehall tar över och är för alla – även finrummen. Föreställningen kompletteras med gratis dancehallträning för alla åldrar här i Vällingby på torsdagar klockan 17. Binta Blackout håller i klasserna och föranmälan behövs inte.

     

Kulturskolan och Folkets hus

För den lite yngre publiken finns Kulturskolan som har kurser i alltifrån konstskapande till musikinstrument och dans. Och för de ännu yngre har Folkets hus något de kallar för Efterhäng. Dit är alla barn och föräldrar välkomna efter förskolan för att bryta av vardagen med en kvalitativ musikföreställning, något gott att äta och en chans att träffa andra barn och föräldrar. I samarbete med Musikcentrum Öst visas tre föreställningar under hösten, bland annat I vår sånglåda som är musikglädje runt en låda full med vänner. Föranmälan behövs inte och det kostar 50 kronor. Förutom det finns alltifrån jazzkonserter till konstutställningar, författarbesök och jazzfilmer för de äldre besökarna vill Olle Magnfors, föreståndare på Folkets hus Vällingby, tipsa om.

     

Gnarly Market

När magen kurrar har Gnarly Market god mat och dryck, men också aktiviteter och spel. Att bara sitta i baren på kvällen är väldigt mysigt, då de karakteristiska skyltarna från 50-talet lyser upp torget utanför. Bowlingen är nog mest populär. Som tur är har vi tolv banor så ganska många kan köra samtidigt berättar Patrik Westerholm på Gnarly Market. Sedan har vi alltifrån biljardbord och shuffleboard till arkadspel, airhockey och darttavlor.

Min lokala hjälte

Tillsammans med lokaltidningen Mitt i presenterar vi ”Min lokala hjälte”. Genom att lyfta fram människor som gör gott och som inspirerar andra vill vi vara med att skapa en positiv känsla i Vällingby.

En jury utser vinnaren som presenteras under Vällingbydagarna den 22 september.

De tre finalisterna är:
Ivar Bordal – träffar äldre som är ensamma.
Motivering: För att med stort hjärta finnas som medmänniska för dem som behöver det mest.

Sylvia Taassori – ledare på Tjejforum.
Motivering: För att med brinnande intresse och stort driv skapar hon mötesplatser för att lyfta unga tjejer.

Niklas Hallén – fotbollstränare i Hässelby SK.
Motivering: För att med mycket värme och engagemang finnas till hands för de unga, även utanför plan.

 

Vällingbydagarna 22-23 september

Årets roligaste helg är snart här!
Den 22-23 september fylls Vällingby Centrum med aktiviteter, artistframträdanden och annat skoj!

 

 

 

Guidade vandringar med Tommy Skepp

Nu har du som är nyinflyttad eller aldrig tagit dig tid att lära känna din hemort möjligheten till flera roliga och spännande guidningar i Vällingby, Grimsta, Vinsta, Nälsta, Råcksta med omnejd.

Lö 1 sept kl. 15. Arkitektur och konst i Vällingby C. 
Vi promenerar i centrum såväl som i omgivningarna, för att samtala om ett 15-tal olika objekt, färg och form m.m. Det unika och en del fördolt i det som vanligt folk tror, är bara ett köpcentrum. Ex en pelarsal under jorden mitt i centrum, Europas största?.. Ligger i Vällingby. Paradiset finns i centrum!? (1km/2tim). Delvis inomhus.

Sö 2 sept kl. 15. I chefsarkitektens fotspår. 
Han ritade de flesta husen i Vby. Vi vandrar via Vby:s västra port till Meandergårdarna. Vidare till Grimsta, exprimenthusen, ekologiska dammen, ”engelska kvarteren”, tårthusen, kulturblå Omega och det vackra Vbyhöjden. Konst, arkitektur och politik (4,5km/2 1/2 tim).

Lö 8 sept kl. 15. Vällingbys inre hemligheter.
Vi vandrar ut o in, upp o ner. Vi lyfter på stenar och du får bli först till hemligheterna! Ex vad hette Vby innan det fick namnet Vby? Den försvunna gården mitt i centrum. Vem höll i kassan för 200 år sedan? Vem var den hemlige kocken på Vällingehus? Kriminaliteten på 60/70-talet och vad gjorde polisen då? Vem stod för flärden och elegansen?(1 km/2 tim)

Lö 15 sept kl. 15. Pionjärer i Vällingby/Råcksta.
VAIK-huset – Kul i backen – Teaterarkitekten – Tjuven och kärleken – Den gamla folkskolan – Vällingby allé – Myrskogen – Råcksta sjömanstorp – Nybyggepionjärer – Sydamerikansk vinkel. Arkitektur, konst och berättelser. Kom med och berätta dina (4 km/2 ½ tim). Start Råcksta T-banestation

Sö 16 sept kl. 15. Från torp till modern industri.
ABC-stadens största arbetsplats. Torpare lade grunden för områdets högsta topp. Darlkarlar som byggde slottet och gårdsfolk som plötsligt försvann. Det kalla krigets fasor och framtida visioner som satte spår både i mark och hus. Detta visste du inte! Obs Start vid Johannelunds T-banestation(4 km/2 ½ tim).

Lö 22 sept kl. 15. Kända och okända människor i norra Vällingby.
Vi vandrar till rikskända människors adresser i norra Vby. Dessa 10 personer har alla medverkat till ngt extra eller annorlunda i sina liv (författare, konstnärer, musiker, idrottsstjärnor m fl). Ex här bodde en mörk man i sin barndom. Vår statsminister bodde här. En med doktorshatt. Stora sångfåglar och en ABBA-medlem ( 3km/2 tim).

Sö 23 sept kl. 12. I snuskungens spår i Vällingby.
Vi följer Sveriges rikaste man Knut Ljunglöf och hans spännande satsningar i hembygden. Råcksta gård, Ljunglöfska slottet, Kvarnvikens kvarn mm. Möjlighet att köpa fika och hembakat på kvarnmjöl (5 km/2 ½ tim) Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Lö 29 sept kl. 15. Nordöstra Vällingbys arkitektur.
Vi vandrar i nordöstlig riktning till annorlunda arkitektur och människoöden. Arabkvarteren, stjärnhus, terasshus, Atlantis, Ateljén, småstugorna, ”engelsk radhusen”, skorstenen, Råcksta centrum, Vällingby Parkstad, Västerortskyrkan ( 4,5 km/2 ½ tim).

Sö 30 sept kl. 15. Råcksta, Vby parkstad o Beckomberga.
Vi vandrar mellan nutid och dåtid. Supermodern bebyggelse möter torp och gård. Mänskliga öden på sjukhuset såväl som en pistol i skolan. Zigenare i skogen. Här byggdes starten på Vällingby. Var du en av dem som var med? Kom med o berätta. (3.5 km/2 ½ tim).Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Lö 6 okt kl. 15. Häxor, tro och folkvandring i Vällingby.
Vi vandrar i tid och rum till sex platser i Vällingby, som vittnar om tidiga bosättningar och dessa människors leverne och död. Här bedrevs handel, långt innan K-fem kom till byn. Från stenålder in i nutiden. Spännande. (4,5 km/ 2 ½ tim).

Sö 7 okt kl. 15. Längs den gamla byvägen i Vällingby.
Vi vandrar längs den gamla grusvägen, som vi numera bara kan ana. Berättelser om livsöden, byggnader, konst. Från forntid till nutid. Delvis inomhus. Majonäsfabriken, glaskonstnären, S:t Jacobi, Fontänen, Vällingehus (1,5 km/2 ½ tim).

Lö 13 okt kl. 15. Vad gjorde adeln i Grimstaskogen?
Svunna torp och adliga manér i Vällingbyskogen och dess utmarker. Vi vandrar från VAIK-huset till torpstället Oljeberget. Vidare sockenvägen förbi torpplatserna Galliléen och Samarien. Till Kanaans blomstergård och svunna handel via ångbåt. Till torpet Sjöängen och sockenvägen genom skogen till Kvarnsjön ( 4,5 km/ 2 ½ tim). Obs Start vid Råcksta T-banestation.

Sö 14 okt kl. 12. Mellan sex gårdar och slott.
Vi vandrar i det medeltida Vällingby, mellan sex gårdar och slott som funnits och finns. Vem fick bo fint och varför. Skatter och adel. Bönder, straff och lagar. Kärlek i det fördolda. Möjlighet att köpa fika och hembakat (5,5 km/2 ½ tim).

Samling: Lilla T-baneutgången (mot Vby simhall).

 Avgift 120-150 kr. De olika guidningarna om 2-3 tim leds av Tommie Skepp som är lärare/ingenjör. www.sporteducation.se/upplevelser

 

Vera Vällingby & Trollkarlen Trams

Den misslyckade trollkarlen Trams har inte lyckats med ett enda trick, men så en dag får han en mystisk bok av den bäste trollkarlen genom tiderna. I boken finns nyckeln till framgång, hemligheten som alla magiker behöver veta. Problemet är bara att Trams inte kan tyda dess instruktionerna. Därför måste han nu be Vera och de magiska hjältarna i Vällingby om hjälp!

Följ med på ett magiskt äventyr med vår egna Vera Vällingby. Har ni vad som krävs för att lyckas? Kommer allt gå vägen eller sluta i katastrof?

Låt äventyret börja!

Vällingbydagarna, stora scenen
Lördag 22/9 kl. 13.00 & 14.15
Söndag 23/9 kl. 12.00 & 14.30

 

 

Historien om Vera Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby.

Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby.  Vera leder Vällingby in i nutid med hjälp av dess historia. Vera Vällingby figurerar som pilot i pjäsen, som har rest runt jorden och är tillbaka för att berätta om sina erfarenheter från världens alla hörn. Nu vill hon dela och uppleva kärleken för den plats där allting startade – Vällingby.

Idén grundar sig i den hjälpsamhet och stiliga uniform som de riktiga Fröken Vällingby hade när de arbetade i Vällingby Centrum för många år sedan.

Klicka här för att läsa en intervju med Barbro Berndt- den riktiga Fröken Vällingby

 

Pizzeria Mirella 40 år

I år firar Pizzeria Mirella 40år i Vällingby Centrum. Okan Kinali har arbetat på Mirella i 21 år och tog över som ägare för 10 år sedan.

I samband med 40-års jubileumet har restaurangen förnyat sitt koncept och byggt ut restaurangen. Efter 1 mars kommer Mirella kunna välkomna 70 sittande restauranggäster.
”Det blir en utökning av ca 40 sittplatser och en mindre soffgrupp på övreplan. Vi kommer även utöka vår meny med bland annat pastarätter” Säger Okan.

På sikt har även ägaren planer på att bygga om uteserveringen för att kunna ta in ytterligare 30 gäster.

 

Barbro Berndt – Fröken Vällingby

Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby. Barbro Berndt var en av flera fröken Vällingby och såhär säger hon;

” Jag blir, vid blotta tanken förtjust att tiden då Fröken Vällingby var ansiktet utåt för Vällingby Centrum – inte bara för tillresande turister i tusentals  varje sommar, stadsplanerare , arkitekter och helt ”vanliga turister” – från när och fjärran , från jordens alla hörn uppmärksammas.

Det kan kanske vara svårt att förstå idag men Vällingby var på den här tiden en riktig turistmagnet och likaså ” Fröken Vällingby”. Det fångade alla dagstidningar och många andra tidningar upp och  Fröken Vällingby visades alltid upp med nytaget foto och presentation, så fort det blev känt vem som skulle vara årets ”Fröken”. Alla ville ju se Vällingby.

Men även för Vällingbyborna och andra tillresta stockholmare betydde vår verksamhet mycket. Det var ju många barnfamiljer, som hade flyttat till Vällingby och många behövde tips och goda råd om allt möjligt. Var hittade man bra barnkläder, vilka frisörer fanns det, fanns det någon bra köttaffär, var köper man skaldjursdelikatesser, ”har du sett min lilla dotter, som var här nyss och lekte vid fontänen ”, ” kan du sitta barnvakt hos oss ikväll” och mycket annat. Jag vet, vi betydde en sorts trygghet för många – vi fanns ju där hela dagarna i vår tuffa kiosk med telefon och turistbroschyrer på tyska, engelska och franska och var alltid beredda att hjälpa till med allehanda frågor. Jag minns en farbror som kom förbi ett par gånger i veckan och småpratade, när han väntade på att hans polska limpa skulle levereras till affären. Vi fick många nya vänner under de här åren.

Därför känns det så roligt att den här verksamheten åter blir ihågkommen. Vi betydde ju som sagt också mycket för barnen i Vällingby och det är spännande att fånga nya generationers intresse för Vällingbys historia. Måtte den inte falla i glömska utan att vi fortsättar att både blicka tillbaka och utveckla centrumbildningen i framtiden till ett fortsatt modernt centrum i tiden.

När jag hör om Vera Vällingby så känner jag mig faktiskt litet besläktad med henne. Även om jag arbetat som språklärare och utvecklingsledare i Hässelby Villastad en stor  del av mitt liv, så fortsatte jag efter Fröken Vällingby åren, som flygvärdinna på SAS och reste runt om i världen och liksom Vera Vällingby tycker jag att språkkunskaper är ytterst viktigt. Själv har jag lärt mig fem språk- engelska, tyska, franska, italienska och spanska.

Hoppas att Vera Vällingby kommer att bibringa mycket information om Vällingby Centrum till många intresserade och framför väcka intresse , nyfikenhet och engagemang för vårt fina centrum.” Avslutar Barbro

 

Västerorts Föräldragrupp

 

Är du blivande förälder eller föräldraledig?

Varmt välkommen till Vällingby Centrums Föräldragrupp på Facebook
– träffa nya vänner, utbyt erfarenheter, ha roligt!

I vår föräldragrupp stöttar vi varandra, ger råd och tips, ställer frågor och diskuterar om allt som rör barn och föräldraskap. Som medlem i föräldragruppen får du också vara med på våra fysiska träffar som vi arrangerar varje månad med start i mars – självklart helt kostnadsfritt. Du blir regelbundet uppdaterad med information om olika aktiviteter, utbud, erbjudanden och annat via våra aktörer i Vällingby Centrum och i närområdet.

Vällingby Centrum driver den här föräldragruppen för att bidra till gemenskap och tillhörighet hos besökare. Vi tycker att gruppen skapar fina förutsättningar för föräldrar att träffa nya vänner och få sällskap av andra med gemensamma intressen. Med vårt breda utbud av shopping, nöje, service, mat och kultur är vi nämligen mer än bara ett köpcentrum. Hos oss möts människor, har roligt och skapar minnen.

Våra gruppaktiviteter hålls på olika platser i Vällingby Centrum. Du anmäler din medverkan via vår anmälningssida som vi lägger upp i gruppen. Alla träffar kommer ha olika teman och du kan förvänta dig en variation av inspirerande föreläsare, mysiga fikastunder eller andra roliga aktiviteter. Vi tar gärna emot önskemål från er i gruppen om vad ni vill hitta på.

Det är viktigt att hålla god ton i gruppen för att inte störa trivseln. Därför är det ett krav att du som medlem läser igenom gruppreglerna i samband med insläpp – och följer dessa – tack.

Vi hoppas att du kommer trivas i vår föräldragrupp.

Välkommen till hjärtat i Västerort!

Kulturskolan Vällingby

Kulturskolan har nu öppnat upp deras anläggning i nya fräscha lokaler! Ta del av kurskatalogen via länken nedan, filtrera på Vällingby.

Länk till Kulturskolans kurskatalog>> Klicka här!