Premiär för Vera Värld och Lekia i Vällingby Centrum

Publicerat 2019-08-28

Pressmeddelande 2019-08-28

Världspremiär för Veras Värld nu till helgen den 31 augusti. Vi firar öppnandet av den nya lekmiljön i k:5 både lördag och söndag. Det blir besök av Vera Vällingby, barnteater kl 12 och 14 samt många andra aktiviteter för yngre barn. Men redan på fredagen öppnar barnens favoritbutik på Pajalagatan med fina erbjudanden.

Historien om Vera Vällingby
Under 50- och 60-talet kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden, under guidning av Fröken Vällingby. Nu väcker karaktären Vera Vällingby liv i verksamheten igen med hjälp av barnteater – baserad på historiken om just Fröken Vällingby.

Vera leder Vällingby in i framtiden med hjälp av dess stolta historia. Vera Vällingby har rest runt jorden och är nu tillbaka för att berätta om sina erfarenheter från världens alla hörn. Hon vill återigen uppleva och dela kärleken för den plats där hennes fantastiska resa startade – Vällingby Centrum.

Veras Värld
Lekmiljön är skapat av skådespelarna Viktor Åkerblom och Philip Hughes i nära samarbete med Vällingby Centrum.

”Vi ville ta fasta på allt fantastiskt som redan finns kring Vällingby Centrums historia och blanda det med något nytt. Det blev en superkraft och vi har skapat hela bakgrunden dels kring fakta och riktiga personer men också en hel del fiktion. Dessutom är det roligt att jag flyttade till Vällingby när jag först kom till Stockholm för teaterstudier för många år sedan. Vällingby och dess centrum kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Att nu kunna göra ett sånt här avtryck och sprida glädje till kommande generationer är nästan ofattbart häftigt,” säger Viktor.

”Vi ville göra en lekmiljö utöver det vanliga. En egen värld där det gick att helt uppslukas av vårt tema som är just Världen och hur fantastisk den är. Efter en lustfylld process så kom vi tillsammans fram till de val som nu finns att uppleva. Vi ville skapa en plats som vi själva hade velat gå in i som barn och jag hoppas och tror att vi lyckats. Alla målningar är skapade av erfarna graffitikonstnärer som dessutom har anknytning till Vällingby och Västerort,” säger Philip.

Vera Vällingby har varit ute på långresa och är nu tillbaka hemma igen för att lära ut det viktigaste språket av alla – kärlekens språk. Vera Vällingby är glad att hon nu har en plats att träffa sina nya vänner och låta alla barnhjältar få bli en del av äventyret.

Förutom en lekmiljö finns även en helt ny babylounge och toaletter.

”Lekmiljön är efterlängtad av många Västerortsbor och medlemmar i vår egen föräldragrupp på Facebook. Vi ville skapa en trevlig mötesplats för föräldrar med yngre barn, där man kan leka, lära och få lugn och ro i loungen,” säger Pernilla Andersson Centrumchef.

Lekytan kommer att vara öppen varje dag och Vera Vällingby kommer på besök regelbundet.

I samband med detta öppnas också barnens favoritbutik Lekia. Passa på att titta in i den nya butiken på Pajalagatan.