Ljusmanifestation i Vällingby Centrum

Publicerat 2019-11-15

Onsdagen den 20 november anordnar Stockholms stads kommunala förskolor och Vällingby Centrum en Ljusmanifestation för Barnens rättigheter. Det är andra året som detta arrangeras. Ljuslyktor som barn har gjort på förskolor ställs ut i en vacker ljusskulptur på Vällingby Torg.

Program: 18.30 Ljusmanifestationen inleds med tal av nämndordförande Bo Arkelsten 18.35 Alla ljuslyktor tänds under allsång tillsammans med Kulturskolan 19.00 Eld- & pixelshow 19.30 Ljusmanifestationen avrundas med att julbelysningen tänds upp i Vällingby Centrum och att alla familjer får ta med sig en lykta hem. Det bjuds på varm dryck och pepparkaka.

Varför den 20 november?
Den 20 november 1989 antogs FN:s konvention om barnets rättigheter och i många länder världen över firas därför 20 november som den stora barndagen.

Vad står det i Barnkonventionen?
Barnkonventionens 54 artiklar slår fast att alla barn upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn, ska man tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet. Och då är det viktigt att ta reda på vad barn själva tänker och tycker.

Barnets bästa och barns rätt till inflytande är två av grundprinciperna som genomsyrar hela Barnkonventionen. De andra två grundprinciperna handlar om att inget barn får diskrimineras och att varje barn har rätt till liv och utveckling. Enligt Barnkonventionen är det staten som är ytterst ansvarig för att se till att barn får sina rättigheter förverkligade. Familjen har huvudansvaret för sina barn men varje stat är skyldig att stötta familjerna och underlätta för dem att ta hand om sina barn på bästa sätt.