Nostalgimuseum installeras som utsmyckning i Vällingby Centrum

Publicerat 2022-12-12

Pressmeddelande 2022-12-13

När Vällingby Centrum fick reda på att ett nostalgimuseum med föremål från tidsperioden 1952 till 1979 skulle läggas ner, tog de vara på möjligheten att förvärva muséet. Under början av 2023 kommer muséets tidstypiska rum att återskapas och glasas in i centrumets passager, där besökare kan återuppleva olika miljöer från ABC-stadens begynnande tidsålder.

Vällingby Centrum invigdes 1954 av stadsminister Tage Erlander och kännetecknas idag som sinnebilden av det traditionella Folkhemmet. Stadsplanedirektören Sven Markelius hade en vision för de nya stadsdelarnas uppbyggnad, vilket var den nya övergripande ABC-principen. A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. Invigningen av det första ABC-centrumet i Sverige blev en internationellt uppmärksammad händelse i en tid då den politiska atmosfären präglades av optimism och handlingskraft. 1987 klassade Riksantikvarieämbetet Vällingby Centrum som en kulturellt intressant miljö vilket gör att kulturarvet lever kvar än idag.

När ägarna och tillika skaparna av nostalgimuseet Mopedum, Nisse och Lotta Skogmyr, bestämde sig för att gå i pension, valde Vällingby Centrum att köpa inkråmet av deras unika kulturskatt samt ett antal av museets mopeder. Istället för att låta samlingen delas upp och auktioneras ut, kommer nu Vällingby Centrum att bevara samlingen och göra den tillgänglig för besökarna att njuta, lära och inspireras av.

”Det här var en för bra möjlighet för oss att missa. Denna tidperiod och dess utveckling känns som en stor del av Vällingby Centrums identitet och sätter också fingret på den utveckling som vi vill bidra med och vara en del av i Västerort. Vi är så mycket mer än en renodlad handelsplats och gläds åt möjlighet att låta besökarna ta del av den unika samlingen.” säger Pernilla Tellberger, fastighetschef i Vällingby Centrum.

Rum med olika miljöer kommer att spridas ut i Vällingby Centrums passager och skapa ett unikt möte mellan historia och nutid. Här finns en handelsbod från tiden då handeln skedde över disk, ett folkhemskök från 50-talet med snedställda överskåp, en flådig frisersalong från 60-talet samt ett barnrum med Dunderklumpen-tapeter från 70-talet, för att nämna några.

”Att erbjuda en unik upplevelse genom att återanvända historiska prylar och föremål, istället för att producera nytt, gör att det här initiativet känns extra bra för oss.” tillägger Pernilla Tellberger.