Välkommen till Vällingby Centrum

Vällingby Centrum är inget vanligt köpcentrum, här handlar du i en trevlig stadsmiljö med öppna gator och torg. På somrarna kan du njuta av solen på torget eller äta gott på någon av alla våra trevliga uteserveringar. Men Vällingby Centrum är mer än bara shopping – här finns också ett brett utbud av nöje, service, mat och kultur. Vi är helt enkelt hjärtat i västerort.

 

1950-talet möter 2000-talet

Redan när Vällingby byggdes på 1950-talet var det unikt. Aldrig någonsin förr hade en stadsdel marknadsförts så intensivt och det kom besökare från jordens alla hörn för att se hur man byggde den visionära framtidsstaden Vällingby – ABC-staden med arbetsplatser, bostäder och centrum inom samma område.

Under åren 2004–2008 genomgick Vällingby en stor upprustning och modernisering. Resultatet har blivit en upprustad stadskärna där den unika 1950-talsmiljön bevarats, samtidigt som ny modern arkitektur tillkommit. En av de nya byggnaderna är modevaruhuset Kfem ritad av Gert Wingårdh som vunnit en rad utmärkelser. Vällingby Centrum har idag flest butiker i västerort med ett stort utbud av restauranger, caféer, kultur och service. Välkommen till ett sprakande möte mellan 1950-tal och 2000-talet.

 

Fakta om Vällingby Centrum

 • 45 000 kvm butiksyta
 • 90 butiker
 • 20 restauranger / café
 • 7 000 kvm service
 • 22 serviceställen
 • 11 000 kvm kontor
 • 58 kontor
 • 2 100 parkeringsplatser
 • 10 miljoner besökare per år

Parkering

 • 4 timmar gratis parkering, íngen p-skiva eller p-biljett behövs.
 • Totalt 2100 parkeringsplatser i våra två parkeringsgarage

I Åregaragets nedre plan, -3, har vi en infartsparkering där du kan stå längre.
Avgift: 20 kr/dygn
300kr/månad

Öppettider:
Åregaraget 06.00-24.00
Solursgaraget 06.00-24.00

El-bil

Elbilsparkeringar med laddstolpar finns både i Solursgaraget och Åregaraget.

Amningsrum/Familjerum

Amningsrum/Familjerum med mikrovågsugn, toalett, skötbädd samt sköna fåtöljer för amning finns vid Hemköp (hus D på kartan).

Lekytor

Veras Värld är vårt lekland inne i k:5. Här finns även en babylounge. Vi har även två stycken lekytor med barnvagnsparkeringar som är avsedda för våra yngsta besökare. Den ena finns vid amningsrummet (hus D på kartan) och den andra finns i K:5. Observera att all lek sker under vuxens tillsyn och ansvar.

WC

WC och RWC finns vid Hemköp (hus D på kartan) samt inne i Kfem.

Fotoautomat

Fotoautomat finns i tunnelbanehuset.

Djur

Hundar är välkomna på våra allmänna ytor.

Historien om ABC Staden

Vällingby Centrum började byggas i början av 1950-talet och den 14 november 1954 invigdes Vällingby och blev en internationellt uppmärksammad händelse i en tid då den politiska atmosfären präglades av optimism och handlingskraft.

Med stadsplanedirektör Sven Markelius i spetsen hade 1940-talets samhällsplanerare hämtat inspiration från Englands ”new towns”. Den övergripande planprincipen för de nya stadsdelarnas uppbyggnad var ABC-principen där A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. Med ABC-staden åstadkom stadsplanerarna en mångsidigare miljö än den tidigare gängse sovförorten.

kvall_1280px

I det uppländska landskapet uppfördes höghusbostäder, trädgårdsstadsbetonad bebyggelse samt närbelägna större arbetsplatser. Och kanske det mest lockande; ett centrum med t-bana, butiker, lyxkrogen Vällingehus och Sveriges första moderna shoppingcenter. Färgglada neonskyltar på taken visade vägen till de nya varuhusen Kvickly och Tempo, inredda i amerikansk stil. Vällingby blev ett känt exempel på god svensk samhällsplanering och 50-tals arkitektur.

1955 skrev tidningarna om ”Vällingbyfebern”. Aldrig någonsin förr hade en stadsdel marknadsförts så intensivt. Under 50- och 60-talen kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden. Anstormningen av nyfikna var så stor att språkkunniga unga flickor, Fröken Vällingby, anställdes för att guida besökarna runt.

1987 klassades centrumet som kulturellt intressant miljö av Riksantikvarieämbetet vilket innebär att fasader och helhetsintryck inte får förändras.

fontanen_1280px